Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir? Her hareketli çocuk hiperaktif midir? Peki, hiperaktivitenin tedavisi mümkün müdür?
Hiperaktivite; aşırı hareketlilik, dikkatsizlik ve dürtüsellik ile seyreden nörogelişimsel ve nörodavranışsal bir bozukluktur. Bu rahatsızlık çocukluk döneminden erişkinlik dönemine dek uzanır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun aşırı hareketlilik ve dürtüsellik dışında başka belirtileri de vardır. Kişiler arası ilişkilerde sorunlar, düşünmeden hareket etme, gözü karalık gibi davranışlar temel belirtilere eşlik eder.
Bu rahatsızlık, tedavi edilmezse ileriki dönemlerde daha ciddi problemlerin yaşanmasına neden olur.
Eğer çocuğunuzun dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna sahip olduğunu düşünüyorsanız onu bir çocuk psikiyatristine götürmeniz gerekmektedir. Teşhis; sahip olduğunuz öykü, çocuğunuzun davranışları ve klinik olarak yapılan muayenelerden sonra konur. Bunun yanı sıra yapılan bazı testler doğrudan tanı konmasını sağlamasa da tanının pekiştirilmesine ve tedavinin yönlendirilmesine yardımcı olur.
Tedavi “psikoeğitim” olarak adlandırılan ve aileye ve çocuğa bu hastalıkla nasıl mücadele edileceğinin öğretildiği bir süreçle başlar. Bu eğitim, hastalıkla başa çıkmayı kolaylaştırır.