Duygusal Zekâ (EQ) nedir?
İnsanın kendi duygularını anlaması, ifade edebilmesi ve dengeleyip yönetebilmesi, başkalarının duygularına ise empati beslemesidir.
Duygusal zekâ (EQ) nasıl gelişir?
Geleneksel “zekâ” kavramı sözel ve matematiksel yetenekler üzerine kurgulanır. Oysa uzmanlar zekânın pek çok türü olduğunu savunur. Çocuğunuzun okul hayatını hatta daha sonra iş ve özel hayatını kolaylaştırmak istiyorsanız onu, duygusal zekâsını geliştirecek şekilde yetiştirin. Peki, duygusal zekâsı yüksek çocuk nasıl yetiştirilir?
Çocuğunuzun küçük yaşlarından itibaren aynalama tekniğini kullanarak onun duygusal zekâsının gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Çocuğunuz kaygı, öfke, huzursuzluk, üzüntü, heyecan ve sevinç gibi farklı farklı duyguları deneyimler. Tüm bu duyguları görmeniz ve onları yorum yapmadan, her şeyiyle kabul edip olduğu gibi çocuğunuza iletmeniz aynalama tekniği ile mümkün olur.
İlk zamanlar siz onun duygularına tercüman olurken zamanla o, kendi duygularını ifade etmeyi öğrenecektir. Elbette sadece kendilerini ifade etmeyi değil, başkalarının duygularına da empati beslemeyi öğrenmelidirler. Siz de sık sık duygu ve düşüncelerinizi onlarla paylaşmalı, duyguları hiçbir zaman yok saymamalısınız.
Çocuğunuz bir şeye üzüldüğünde ona “Bunda üzülecek ne var?” demek yerine, “Şu an üzgünsün, seni anlıyorum. Bunun hakkında konuşmak ister misin?” diyebilirsiniz. Ya da sevinçliyken “Şu an çok mutlu görünüyorsun. Haydi, bunu kutlayalım!” demek de her türlü duygunun kabulünü sağlayacaktır.
Çocuğunuzun duyguları onun hayatını zorlaştırmamalı, aksine hayatta ne istediğini bilen, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayan biri olmasını sağlamalıdır.