Çocuğunuzun DEHB'sini Yönetmesine Nasıl Yardımcı Olursunuz?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak da adlandırılan DEHB, genellikle çocuklukta teşhis edilir. DEHB; dikkatsizlik, dürtüsellik ve bazı durumlarda da hiperaktivite belirtileri ile karakterize edilen bir davranış bozukluğudur. Bu belirtiler genellikle birlikte ortaya çıkar. Ancak biri diğeri olmadan da gerçekleşebilir.

Çocuklarda okul öncesi dönemde hiperaktivite belirtileri varsa 7 yaşına geldiklerinde bu belirtiler belirgin hâle gelebilir. İlkokulun beklentileriyle karşı karşıya kalınca dikkatsizlik veya dikkat eksikliği daha fazla fark edilir. Çocuğunuza DEHB teşhisi koyulursa neler yapabilirsiniz? Sizin için önerilerimizi derledik.

Blog Article Figure

Ebeveynler Nasıl Yardımcı Olabilir?

  • Sürece Dâhil Olun: DEHB hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Çocuğunuzun doktorlarının önerdiği tedaviyi izleyin. Önerilen tüm terapi ziyaretlerine gidin.
  • İlaçları Güvenle Verin: Çocuğunuz DEHB ilaçları kullanıyorsa ilaçları daima önerilen zamanda ve dozda verin. İlaçları güvenli bir yerde saklayın.
  • Çocuğunuzun Okulu ile İş Birliği Yapın: Çocuğunuzun okuldaki durumunu öğrenmek için öğretmenlerle sık sık görüşün. Çocuğunuzun başarılı olmasına yardımcı olmak için birlikte çalışın.
  • Ebeveynlik Rolünüzü Değerlendirin: DEHB'li bir çocuk için hangi ebeveynlik yaklaşımlarının en iyi olduğunu ve hangilerinin DEHB'yi daha da kötüleştirebileceğini öğrenin. Çocuğunuzla DEHB hakkında açık ve destekleyici bir şekilde konuşun. Çocuğunuzun güçlü yönlerine ve olumlu özelliklerine odaklanın.
  • Destek ve Farkındalık İçin Başkalarıyla Bağlantı Kurun: Tedavi ve diğer bilgiler hakkında güncellemeler almak için DEHB için kurulmuş destek gruplarını araştırın. Eğer mevcutsa bu gruplara katılın.

Çocuğunuzun DEHB'sini Yönetmenize Yardımcı Olacak 5 Davranışsal Strateji:

Çocuklar DEHB için tedavi gördüklerinde, sağlıklı beslendiklerinde, yeterli uyuduklarında ve egzersiz yaptıklarında ve DEHB'ye nasıl tepki vereceklerini bilen destekleyici ebeveynlere sahip olduklarında daha iyi bir hayat sürerler. Ebeveyn olarak çocuğunuza bu konuda yardımcı olabilmeniz için 5 davranışsal stratejiyi sizin için derledik!

1. Kurallara uyduğunda onu övün ve ona ödüller verin.

DEHB olan çocuklar genellikle diğer çocuklara göre daha fazla eleştiri alır. Bu gerçekten DEHB’li çocukların benlik saygısını etkileyebilir. Bazı günler çocuğunuzun iyi davranışını aramanız gerekebilir. Ancak iyi davranışı övme eylemini, kötü davranışı eleştirmekten en az beş kat daha sık yapmalısınız.

2. Açık ve etkili talimatlar verin.

Dikkatini çekmek için çocuğunuzla göz teması kurun ya da çocuğunuzun koluna veya omzuna hafifçe dokunun. Birden fazla talimat veya kelimeli ifadeler, sorular kullanmayın. Onun yerine konuyla direkt bağlantılı, kısa ve basit komutlar verin.

3. Sağlıklı alışkanlıklar oluşturun.

Çocuğunuz bir ilaç kullanıyorsa ilacın reçete edildiği şekilde alınmasını sağlayın. İlaçla ilgili sorunlar ortaya çıkarsa çocuğunuzun doktoruna başvurun. Çocuğunuzun yeterince uyuduğundan, yeterli beslendiğinden, yeterli sıvı aldığından ve günlük egzersizlerini yaptığından emin olun. Bu sağlıklı alışkanlıklar, çocuğunuzun elinden gelenin en iyisini hissetmesine ve DEHB semptomlarını en aza indirmesine yardımcı olacaktır.

4. Ev ödevleri ve ev işleri için rutinler oluşturun.

Çocuğunuzun günlük işlerle ilgili bir kontrol listesi yapması için birlikte çalışın. Çocuğunuzu, tüm ev ödevlerinden haberdar olması için planlayıcı kullanmaya teşvik edin. Ev ödevi için bir zaman ve yer belirleyin. Çocuğunuza saatte 3-4 kez ev ödevinin nasıl gittiğini size göstermesini hatırlatmak için bir zamanlayıcı kullanın. Çocuğunuzun hareket etmeye ihtiyacı varsa bunu karşılamasına izin verin. Aksi taktirde odaklanması zorlaşacaktır.

5. Çocuğunuzun güçlü sosyal beceriler geliştirmesine ve arkadaşlık ilişkileri kurmasına yardımcı olun.

Çocuğunuzun sahip olmasını istediğiniz bir davranış için ona rol model olun. Çocuğunuzla çatışmasız ve güçlü bir ebeveyn-çocuk ilişkisi kurmanıza yardımcı olacak bir sistem geliştirin. Haftada üç ila beş gün birbirinize özel zaman ayırın ve bu özel zamanlarda ekranla iletişiminiz olmasın. Çocuğunuzun en az bir yakın arkadaşlık geliştirmesine yardımcı olun. Çocuğunuz küçük ise aynı yaş grubundaki ebeveynlerle oyun zamanları düzenleyip onlara ev sahipliği yapmanız çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Siz elinizden gelenin en iyisini yapsanız da çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olacak ipuçlarını konu hakkında uzman kişilerden almaktan çekinmeyin.

Blog Article Figure

Peki, Sen Ne Kadar Dikkatlisin?

Dikkat eksikliği zaman zaman herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Bu nedenle çocuğunuza bu etiketi yapıştırmadan önce onu çok iyi gözlemlemelisiniz. Her dikkat eksikliği DEHB değildir.

Gündelik hayatta dikkat, sorumlulukların kolayca yerine getirilmesi açısından oldukça önemlidir. Dikkatimizi toplamak, bir şeyleri öğrenmemizi de kolaylaştırır. Dikkatimizi geliştirmek yaşamımızı da geliştirmemizi sağlar.

Dikkat dağınıklığının giderilmesi herkesin yaşamının kalitesini artırması açısından gereklidir. Bir öğrenci dikkatini toplamayı öğrendiğinde anda kalmayı daha iyi başaracaktır. Bu da çocuğun dersi derste öğrenmesini sağlar.

Peki sen ne kadar dikkatlisin? Bunu öğrenmenin tek bir yolu var!
Dikkatinizi ölçmek için hazırladığımız teste ücretsiz olarak hemen katılabilirsiniz.

Dikkat Testine Katıl