BİLSEM ve BİLSEM eğitimi hakkında velilerin akıllarında birçok soru işareti var. Bu sorular genellikle BİLSEM’de verilen eğitim süreci, BİLSEM sınavları,BİLSEM’e kaydolma ve öğrenci seçimi ile ilgili. BİLSEM Gelişim Kulübü olarak sizler için en çok sorulan sorulara dair aydınlatıcı bir soru-cevap içeriği hazırladık.
1. BİLSEM Nedir?
BİLSEM, Bilim ve Sanat Merkezlerinin kısaltmasıdır. BİLSEM, ülkemizde özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini fark etmelerini ve geliştirmelerini amaçlar. BİLSEM, örgün eğitime ek olarak destekleyici bir eğitim süreci inşa eder. BİLSEM’de öğrenciler, okul saatlerinin dışında eğitim alarak yetenekli oldukları alanlarda kendilerini geliştirme fırsatı bulurlar.
2. BİLSEM Nerede Bulunur?
BİLSEM, Türkiye’nin birçok yerinde bulunmakta ve öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.Günümüzde her ilimizde en az bir tane BİLSEM bulunmaktadır. Büyük şehirlerde, nüfus yoğunluğuna göre birden fazla BİLSEM yer almaktadır. Ülke genelinde toplam 355 tane BİLSEM eğitim hizmeti vermektedir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan Bilim ve Sanat Merkezlerinin sayısı son 10 yılda 3 kat, öğrenci sayısı da 7 kat artmıştır.
3. BİLSEM’de Nasıl Bir Eğitim Verilmektedir?
Bilim ve Sanat Merkezlerinde verilen eğitim, örgün eğitimin dışında öğrencilerin var olan yeteneklerini geliştirmek için destekleyici bir program içermektedir. Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrenciler beş aşamalı bir eğitim programına dâhil edilirler. Bu beş aşamalı program aşağıdaki şekildedir:
-
Uyum (Oryantasyon) Programı
-
Destek Eğitimi Programı
-
Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı
-
Özel Yetenekleri Geliştirme Programı
-
Proje Üretimi/Yönetimi Programı
Yukarıda yer alan beş aşamalı program, her öğrenciyi bireysel olarak değerlendiren, yeteneklerini ortaya çıkarmaya ve geliştirmeye odaklanan eğitim niteliği taşır. BİLSEM’e devam eden özel yetenekli öğrenciler yaşıtlarına göre üst düzey öğrenme becerileri gerektiren “zenginleştirilmiş-farklılaştırılmış” etkinliklere katılırlar. BİLSEM’de not alma ya da sınıf geçme gibi kavramlar yer almaz. Öğrenciler süreç odaklı olmayı, yaratıcı düşünmeyi ve proje tabanlı öğrenmeyi temel alan programlarla eğitim görür.
4. BİLSEM Kaçıncı Sınıflardan Öğrenci Kabul Etmektedir?
Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almak için kabul edilen öğrenciler ilkokul 1, 2 ve 3.sınıflarda okuyan öğrenciler arasından seçilir.
5. BİLSEM’e Öğrenci Alım Süreci Nasıl Gerçekleşir
Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim alacak özel yetenekli öğrenciler, her yıl bakanlık tarafından belirlenen tanılama takvimi çerçevesinde ve yine bakanlık tarafından belirlenen sınıf seviyelerinden kabul almaktadır. BİLSEM’de öğrenci alım süreci sınıf öğretmenlerinin gözlem formlarını kullanarak e-okul üzerinden öğrencileri genel zihinsel yetenek, resim veya müzik alanında özel yetenekli adayı olarak göstermesiyle başlar. Aday olan öğrenciler, önce BİLSEM ön değerlendirme sürecine katılır. Ön değerlendirme uygulamasının sonuçlarına göre başarılı olan öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınır.
6. BİLSEM'lerde Ne Kadar Öğrenci Eğitim Almaktadır?
BİLSEM'lerde 554'ü genel yetenek, 183'ü müzik ve 232'si görsel sanatlar olmak üzere 969 atölye bulunur. 81 ildeki BİLSEM'lerde 12 bin 579'u ilkokul, 43 bin 954'ü ortaokul ve 10 bin 842'si lise olmak üzere toplam 67 bin 375 öğrenci eğitim almaktadır.
7. BİLSEM’de Devam Zorunluluğu Var Mıdır?
BİLSEM'de devam zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler bir eğitim yılında toplam ders saatinin en fazla %30’u kadar devamsızlık yapabilir. Devamsızlık oranı %20’yi geçtiğinde uyarı yapılır. Mazeretsiz olarak %30 devamsızlık sınırını aşan öğrencilerin kaydı dönem sonunda silinir. Bu nedenle düzenli katılım büyük önem taşır.
8. BİLSEM Ücretli midir?
Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim ücretsizdir. Öğrencilerin alacakları eğitimlerde yapacakları uygulama, proje, deney ve etkinlik araç gereçleri için veliler, bir miktar ödeme yapabilirler.
9. BİLSEM Eğitimi Ne Kadar Sürüyor?
BİLSEM eğitimi, öğrencinin kaydının yapılmasından itibaren başlar. BİLSEM eğitim süreci aşağıdaki gibidir:
-
Uyum (40 saat veya 2 ay)
-
Destek Eğitimi (Resim ve müzik yetenek alanı öğrencileri için 1 yıl, zihinsel yetenek alanı öğrencileri için 2 yıl)
-
Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (Sadece zihinsel yetenek alanı öğrencileri bu programa katılırlar ve 2 yıl devam ederler. Resim ve müzik yetenek alanlarına devam eden öğrenciler destek eğitimden sonra doğrudan “Özel Yetenekleri Geliştirme Programı”na geçerler.)
-
Özel Yetenekleri Geliştirme (Genel zihinsel yetenek alanında tanılanan öğrenciler için 2 yıl; görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanan öğrenciler için destek eğitim döneminden sonra 7 yıl)
-
Proje Üretimi/Yönetimi (Süre belirtilmemiş) olup öğrencinin ilk, orta ve lise eğitim hayatı boyunca devam eder.
10. BİLSEM Eğitimi Tamamlandığında Diploma Verilir Mi?
BİLSEM eğitimini tamamlayan öğrenciler, tamamladıkları her proje sonunda Program Tamamlama Belgesi almaya hak kazanır.
11. BİLSEM Eğitim Dönemi Ne Zamandır?
BİLSEM eğitim dönemi belirli periyodlarda yapılmaktadır. Öğrenciler, birinci dönem (Eylül-Ocak), ikinci dönem (Şubat-Haziran) ve yaz okulu ile öğrenci kampları (Temmuz-Ağustos) aylarını kapsayacak yılda üç dönem eğitim şekilde almaktadır.
12. BİLSEM’de Sabahçı Öğlenci Ayrımı Var Mıdır?
BİLSEM’de eğitim alacak öğrenciler örgün eğitim almakta olduğu okulunda sabahçı ise öğleden sonra, öğlenci ise sabahçı olarak BİLSEM’de eğitim alabilir. Eğer öğrenci tam gün eğitim görüyorsa BİLSEM eğitimi akşam olacak şekilde düzenlenmektedir. BİLSEM’de haftada bir veya iki gün eğitim alınmaktadır ve hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde de eğitime devam edilebilmektedirler.
Ücretsiz Deneme Sınavına Katıl